مقايسه موزاييك پليمري با موزاييك حياطي پرسي

موزاییک پلیمری و حیاطی پرسی : در اين مقاله سعي شده است موزاييك پليمري يا سنگ مصنوعي سمنت پلاست با موزاييكهاي حياطي رايج در ايران از جهات مختلف (تكنولوژي ساخت ، مشخصات و غيره) مقايسه گردد . براي اين منظور  ابتدا بطور مجزا موزاييكهاي حياطي رايج در ايران و نيز موزاييك پليمري تشريح و در ادامه مقايسه اين محصولات ارائه شده است.

  1. آشنايي با موزاييكهاي حياطي پرسي رايج در ايران

موزییک حياطي پرسي، کفپوشي است متراکم ، در حقيقت يک جور بتن است که تراکم خود را از طريق فشار پرسی به دست می آورد و از ماسه ، سيمان ، سنگ دانه، پودر سنگ و آب در ابعاد و طرحهای گوناگون وجود دارد.

موزائیک یکی از پر کاربردترین مصالح ساختمانی می باشد ولی متاسفانه در کشور ما هیچ گونه مطالعاتی وسیعی بر روی آن صورت نگرفته است.لازم به ذکر است که موزائیک در اروپا و بخصوص آلمان و ایتالیا بسیار مورد استفاده می باشد.

به طور کلی موزائیک حياطي رايج از دو سطح تشکيل شده است :

  1. لايه رويه و يا رنگ موزاییک :

اين لايه که نقش موزائیک را تشکيل می دهد و در آن از پودر سنگ ، سيمان، آب ،سنگدانه‌هاي رنگي و رنگهای معدني استفاده شده است .

  1. لايه زيرين يا نارين:

اين لايه از موزائيک دارای ضخامت بيشتری نسب به لايه رويه می باشد نقش تحمل فشار را نيز بر عهده دارد. و مانند لايه رويه از سيمان ،آب و ماسه تشکيل شده است.

روش توليد موزایيک پرسي :

پس از تهيه مخلوط مواد اوليه (ميكس)، آنرا در قالب فلزي ريخته و با اعمال فشار به كمك دستگاه پرس باعث ايجاد تراکم در موزائيک می شود. ميزان فشار بسته به ابعاد و نوع سنگ دانه های به کار رفته متغيير می باشد. موزائیک هايی که از اين طريق توليد می شوند حتما نياز به ساب خوردن دارند.(دو قشری)

برخي از موزاييكهاي حياطي رايج بصورت رنگي (رنگ قرمز و زرد) توليد ميشوند. براي ايجاد رنگ از رنگهاي معدني اخرا (خاك سرخ هماتيت) و گل ماش استفاده مي‌شود.

  1. آشنايي با موزاييكهاي پليمري

مواد اصلي تشكيل دهنده موزاييك پليمري عبارتست از: ماسه ، سيمان ، رزين (فوق روان كننده‌هاي پليمري) ، رنگدانه‌هاي شيميايي يا پيگمنت ها )دارای رنگ های مختلف از قبیل: مشکی، سفيد ، قرمز، زرد، قهوه ای ، آبي و سبز(اکسید کروم) مي‌باشند كه علاوه بر مصرف در توليد موزاييك پليمري در صنايع رنگ، پلاستیک و كاشي نيز مصرف مي‌شوند( و آب

ترکيبات پليمری و افزودنيهای شيميايی و معدني (فوق روان كننده ها و سيمان) چسبندگي بين تمام اجزاء را ايجاد كرده و مقاومت موزاييك پليمري سمنت پلاست را تامين نموده و  رنگ‌دانه‌ها كه مقاوم در برابر اشعه ماوراء بنفش و محيطهاي قليايي مي‌باشد رنگ مورد نظر را به اين مصالح می‌دهد. ترکيبی که از اين راه به دست می‌آيد در قالب‌هايی از جنس سيليكان، ABS و لاستيك با طرحهاي بسيار متنوع ريخته می‌شود.

در جدول زير برخي از مشخصات فيزيكي و مكانيكي موزاييك پليمري سمنت پلاست توليد شده با اين روش ارائه شده است:

پارامتر

مقدار

مقاومت فشاري kg/cm2

 1000- 600

مقاومت كششي kg/cm2

150-60

مقاومت سايشي g/cm2

كمتر از 4/0

مقاومت دمايي cycles

500

جذب آب %

كمتر از 3

دانسيته kg/m3

2200

  1. مقايسه موزاييك پليمري با موزاييك حياطي  پرسي رايج در ايران

  • بدليل امكان استفاده از رنگدانه‌هاي شميايي با رنگهاي متنوع ، تنوع رنگ در موزاييكهاي پليمري بسيار زياد است، ولي در موزاييكهاي سنتي رنگهاي قرمز و زرد بيشتر توليد مي‌گردد. در موزاييكهاي حياطي  بدليل آنكه از فوق روان كننده ها چندان استفاده نمي‌شودامكان استفاده از رنگدانه وجود ندارد. رنگدانه‌هاي شيميايي بسيار ريز بوده و فقط در صورت استفاده از فوق روان كننده ها مي‌توان آنها رادر مخلوط پخش نمود.
  • به دليل مقاومت پايين لايه رويي و ساب خوردن آن و همچنين استفاده از رنگدانه‌هاي معدني در لايه رويه و يا رنگ موزاييك ، مقاومت سايشي موزاييكهاي سنتي كم مي‌باشد. در صورت اجراي مناسب موزاييكهاي سنتي ، معمولا” اولين مشكل ايجاد شده در آنها فرسايش سطح آنها مي‌باشد كه زيبايي آنها را از بين مي‌برد.  همچنين پس از فرسايش سطحي لايه زيرين در معرض ديد قرار مي‌گيرد كه در آن از رنگ استفاده نشده است و زيبايي موزاييك دچار مشكل مي‌گردد. در موزاييكهاي پليمري بدليل استفاده از رنگدانه‌هاي شيميايي مقاومت سايشي سنگ چندان كاهش نمي‌يابد. در برخي رنگه نيز حتي اين مقاومت افزايش مي‌يابد. خوشبختانه امكان استفاده از رنگدانه‌ها تنها با كمك اين شاهكار مهندسي يعني استفاده از فوق روان كننده‌ها فراهم شده است.
  • هر چقدر تراكم موزاييك بيشتر باشد در شرايط يخبندان مقاومتر مي‌باشد. در موزاييكهاي سنتي پرسي ميزان تراك وابسته به ميزان فشار دستگاه پرس مي‌باشد. در موزاييكهاي پليمري با افزايش درصد مواد پليمري مي‌توان به تراكم بالا دست يافت. در بتنهاي خود متراكم (SCC)  كه با مقاومت و تراكم بسيار بالا توليد مي‌شوند نيز اين امكان تنها با استفاده از فوق روان كننده‌ها فراهم مي‌گردد. هم اكنون تراكم موزاييكهاي پليمري توليد شده در سطح كشور نسبت به موزاييكهاي سنتي رايج بيشتر بوده و كاملا” قابل تشخيص مي‌باشد. براي تشخيص آن كافيست ضربه‌اي به موزاييك وارد نموده و به صداي آن گوش دهيد. همچنين بدليل امكان افزايش تراكم و مقاومت موزاييكهاي پليمري امكان توليد با ضخامت كمتر فراهم شده است كه مي‌تواند در مقايسه استفاده گردد. بنابراين جهت مقابله با ترك خوردن موزاييك در شرايط يخبندان،  استفاده از موزاييكهاي پليمري در مناطق سردسير بسيار توصيه مي‌گردد.
  • موزاييكهاي پليمري در طرحهاي بسيار متنوع توليد مي‌گردد كه دليل آن روش توليد آن مي‌باشد. در موزاييكهاي سنتي بدليل توليد به روش پرسي امكان ايجاد تنوع در طرح وجود ندارد